martes, 23 de abril de 2019

Darrere d'una disfressa de noi

¡Hola! Hoy os traigo una narración en catalán con el que gané el primer premio en el concurso de Sant Jordi en mi instituto. También, ya está la traducción en castellano.
DARRERE D’UNA DISFRESSA DE NOI


CARTA D’ALEXANDRA DE L’ANTIGA GRÈCIA A UNA NOIA DE LA GRÈCIA ACTUAL

Avui, és el dotzè dia del mes Boedromion, del calendari Àtic, que com segurament desconeixeràs, aquest calendari és el que s’utilitza a on tu l’anomenaries l’Antiga Grècia. Perquè m’entenguis, és el dia 12 de setembre de l’any 800 a.C. (S. VIII). Això significa, que és el primer dia de col·legi, però la cosa no va com volia que anés o més bé, no va com hauria d’anar. Quan vaig anar a l’escola amb el meu germà i els meus pares durant el termini d’inscripció, només van apuntar al meu germà i quan vaig dir jo d’apuntar-me també, no em van deixar i tots es van riure. Em van dir que no és possible perquè sóc una noia, i és que a l’Antiga Grècia, les dones, no poden anar al col·legi ja que es consideren inferiors als homes i a la vegada, tampoc es consideren ciutadanes. Per tant, tenen els drets restringits. És clar, han d’estar a casa netejant com si res i els homes noooo... I després es parla de democràcia.
Per què les dones no poden???!!! A cas no som persones?!? Realment no té cap sentit i no segueix cap lògica. És una cosa que si dic la veritat, m’enfurisma moltíssim i cada vegada que hi penso, em surt fum pels queixals. No és just que el meu germà vagi i jo no.Afortunadament, com sempre, tinc un pla però no n’és un de qualsevol: el vaig planejar des del dia de la inscripció. Just en el moment que ens vam anar de l’escola en aquell dia, aprofitant que els meus pares feien la becaina i el meu germà estava tancat a la seva habitació jugant amb els seus amics, vaig anar-me’n de casa disfressada de noi cap al col·legi, inscrivint-me amb el nom de Lacey Deligiannis (és clar, si m’hagués posat Alexandre, en masculí, potser seria massa sospitós).

Així que, avui, dotzè dia de Boedromion, vaig a l’escola però amagada de tothom sense que ningú s’assabenti. Els meus pares solen estar a fora de casa durant l’horari escolar, així que no se n’adonaren de la falta de la meva presència.
Havent desdejunat, faig com si anés a fer les tasques de la casa, tanmateix, quan tots surten de la llar, ràpidament vaig cap a la meva habitació, em vesteixo com un noi i surto a corre cuita de l’àsty (casa grega) sense que ningú em vegi, amb el material escolar a la mà.

Ara porto dies anant al col·legi sense que ningú em descobreixi i francament, no sé com m’ho faig. Ja he aprés a llegir, a escriure, matemàtiques, ciències i les coses bàsiques que es necessiten per a la vida però, encara falta molt per aprendre. S’ha de tenir en compte que aquest és el primer any i el professor ens ha dit que a mesura que anem pujant de curs, aprendrem més coses de manera més detallada i se’ns afegiran més assignatures. Aquest dia, ens ha tornat l’obra de teatre escrita que havíem fet cadascú individualment i a més, ens a dit que la millor ha estat la meva i la representarem el mes que ve al Teatre de Dionís.
M’imagino la cara que haurien tingut si haguessin sabut que aquesta obra de teatre que ha estat la millor de totes entre els nois, és d’una noia.

Per fi, ha arribat el dia de la representació teatral i estic molt il·lusionada ja que és un somni fet realitat. Doncs les dones, a l’Antiga Grècia, no poden fer actuacions teatrals i llavors, el que es fa és que els homes que actuen es disfressen de dona. Potser sóc la primera noia que ho fa.
Estic molt nerviosa, el meu cor batega i em dona la sensació que em descobriran. El meu germà em mira, sembla que sospiti d’alguna cosa o com si veiés que m’assemblo a algú molt proper però no ho acaba d’esbrinar. Sembla com si no estigués convençut del tot i això em posa encara més nerviosa.
En fi, ja és el meu torn i tot el públic m’està mirant i fins i tot, els meus pares. Llàstima que no saben que sóc jo, no obstant, si ho sabessin no sé què farien perquè com tots diuen, les noies no poden fer res d’això, per reees del món. De totes maneres, tot i que ho volgués fer saber, no podria. És clar, en aquesta societat està molt mal vist que les dones tinguin drets de llibertat d’expressió i demés. Aquí, l’home està a sobre de tot i és el que ho domina tot.
M’agrada saber que no tot el món està sota una societat patriarcal, com per exemple, no fa molt, vaig llegir en uns llibres d’un viatger, que els celtes no són com els grecs i els romans. Allà, les dones són les que manen i tenen els mateixos drets que els homes. Quant m’agradaria viure allà.... Podria anar al col·legi sense haver d’amagar-me i sense haver de disfressar-me de noi, perquè ningú ho veuria malament.Ara ja han passat vuit mesos des de que va començar l’escola i només falta un mes perquè s’acabi. Avui, tot i que se suposa que és un dia en el que normalment anem a l’escola, és festiu. Per tant, aprofito l’ocasió per fer els deures i per estudiar l’últim que ens ha ensenyat el professor. La veritat és que és difícil fer-los tranquil·la sense que em molestin, perquè els estic intentant fer a la meva habitació amb la porta tancada i el pestell tancat, però els meus pares es creuen que no tinc res a fer i no paren de cridar-me perquè faci no sé què de la llar.
Immediatament, sento cops tan forts a la porta que sembla que es partirà en dos. Aleshores, el pestell ja no aguanta més, es trenca i el meu pare enfurismat, aconsegueix obrir la porta. Veu que estic fent els deures però resulta que ja s’havia assabentat feia uns minuts per la veïna del costat que m’estava espiant des de la petita finestreta de la meva habitació, sense adonar-me’n. La meva disfressa de noi estava tirada sobre el llit i no sabia ni on amagar-la ni on amagar-me a mi mateixa. Tenia unes ganes d’esfumar-me com si mai hagués existit. El meu pare continuava mirant-me amb aquella cara i no sabia ni com reaccionar ni què dir-me. Per una part estava enfadat i per una altra, estava mig somrient com si no sabés quina cara fer. Serà que ell tampoc pensa el mateix que el que la societat ens imposa?


Escric aquesta carta a una noia del futur que em podria contestar però que possiblement mai podré llegir la seva resposta, perquè no es pot anar a través del temps.
Les dones seran vistes de la mateixa manera que aquí en un futur a Grècia i en altres llocs? Se seguirà mantenint aquest sistema patriarcal? Les noies podran accedir a l’educació? Qui sap?

Resultat d'imatges de st jordi


Traducción:

DETRÁS DE UN DISFRAZ DE CHICO


CARTA DE ALEXANDRA DE LA ANTIGUA GRECIA A UNA CHICA DE LA GRECIA ACTUAL

Hoy, es el duodécimo día del mes Boedromion, del calendario Ático, que como seguramente desconocerás, este calendario es el que se utiliza en un lugar que llamarías la Antigua Grecia. Para que me entiendas, es el día 12 de septiembre del año 800 a.C. (S. VIII). Esto significa que es el primer día de colegio, pero la cosa no va como quería que fuese o más bien, no va como debería ir Cuando fui a la escuela con mi hermano y mis padres durante el plazo de inscripción, solo habían apuntado a mi hermano y cuando dije yo de apuntarme también, no me dejaron y todos se rieron. Me dijeron que no es posible porque soy una chica, y es que en la Antigua Grecia, las mujeres, no pueden ir al colegio ya que se consideran inferiores a los hombres y a la vez, tampoco se consideran ciudadanas. Por tanto, tienen los derechos restringidos. Claro, tienen que estar en casa limpiando como si nada y los hombres noooo... Y después se habla de democracia.
¡¡¡¿¿¿Por qué las mujeres no pueden???!!! ¿¡¿A caso no somos personas?!? Realmente no tiene ningún sentido y no sigue ninguna lógica. Es una cosa que si digo la verdad me enfurisma muchísimo y cada vez que pienso en ello, estoy a punto de explotar. No es justo que mi hermano vaya y yo no.Afortunadamente, como siempre, tengo un plan pero no es uno cualquiera: lo planeé el día de la inscripción. Justo en el momento que nos habíamos ido de la escuela en aquel día, aprovechando que mis padres hacían la siesta y mi hermano estaba encerrado en su habitación jugando con sus amigos, me fui de casa disfrazada de chico hacia el colegio, inscribiéndome con el nombre de Lacey Deligiannis (claro, si me hubiese puesto Alexandre, en masculino, a lo mejor sería demasiado sospechoso).

Así que, hoy, duodécimo día de Boedromion, voy a la escuela pero a escondidas sin que nadie se entere. Mis padres suelen estar a fuera de casa durante el horario escolar, así que no se darán cuenta de la falta de mi presencia.
Habiendo desayunado, hago como si fuera a hacer las tareas del hogar, sin embargo, cuando todos salen de casa, rápidamente me voy a mi habitación, me visto como un chico y salgo volando del asty (casa griega) sin que nadie me vea, con el material escolar en la mano.

Ahora llevo días yendo a la escuela sin que nadie me descubra y francamente, no sé como lo hago. Ya he aprendido a leer, a escribir, matemáticas, ciencias y las cosas básicas que se necesitan para la vida pero, todavía falta mucho por aprender. Se tiene que tener en cuenta que este es el primer año y el profesor nos ha dicho que a medida que vayamos subiendo de curso, aprenderemos más cosas de manera más detallada y se nos añadirán más asignaturas. Este día, nos ha devuelto la obra de teatro escrita que habíamos hecho cada uno individualmente y además, nos ha dicho que la mejor ha sido la mía y la representaremos el mes que viene en el Teatro de Dionís.
Me imagino la cara que habrían tenido si hubieran sabido que esta obra de teatro que ha sido la mejor de todas entre los chicos, es de una chica.

Por fin, ha llegado el día de la representación teatral y estoy muy ilusionada ya que es un sueño hecho realidad. Pues las mujeres, en la Antigua Grecia, no pueden hacer actuaciones teatrales y entonces, lo que se hace es que los hombres que actúan se disfrazan de mujer. A lo mejor soy la primera chica que lo hace.
Estoy muy nerviosa, mi corazón late muy rápido y me da la sensación de que me van a descubrir. Mi hermano me mira, parece que sospeche de alguna cosa o como si viera que me parezco a alguien muy cercano pero no acaba de adivinarlo. Parece como si no estuviese convencido del todo y esto me pone más nerviosa. En fin, ya es mi turno y todo el público me está mirando e incluso mis padres. Lástima que no saben que soy yo, no obstante, si lo supieran no sé qué harían porque como todos dicen, las chicas no pueden hacer nada de esto, para naaada del mundo. De todas maneras, aunque quisiera hacerlo saber, no podría. Claro, en esta sociedad está muy mal visto que las mujeres tengan derechos de libertad de expresión y demás. Aquí, el hombre está por encima de todo y es el que lo domina todo.
Me gusta saber que no todo el mundo está bajo una sociedad patriarcal, como por ejemplo, no hace mucho, leí en unos libros de un viajero, que los celtas no son como los griegos y los romanos. Allí, las mujeres son las que mandan y tienen los mismos derechos que los hombres. Cuánto me gustaría vivir allí... Podría ir al colegio sin tener que esconderme y sin tener que disfrazarme de chico, porque nadie lo vería mal.Ahora ya han pasado ocho meses desde que comenzó la escuela y solo falta un mes para que se acabe. Hoy, aunque se supone que es un día en el que normalmente se va a la escuela, es festivo. Por tanto, aprovecho la ocasión para hacer los deberes y para estudiar lo último que nos ha enseñado el profesor. La verdad es que es difícil hacerlos tranquila sin que me molesten, porque estoy intentando hacerlos en mi habitación con la puerta cerrada y el pestillo cerrado, pero mis padres se creen que no tengo nada que hacer y no paran de llamarme para hacer no sé qué de casa.
Inmediatamente, escucho golpes tan fuertes en la puerta que parece que se va a partir en dos. Entonces, el pestillo no aguanta más, se rompe y mi padre enfadado, consigue abrir la puerta. Ve que estoy haciendo los deberes pero resulta que ya se había enterado hacía unos minutos por la vecina del lado que me estaba espiando desde la pequeña ventana de mi habitación, sin darme cuenta. Mi disfraz de chico estaba tirado en mi cama y no sabía ni dónde esconderlo ni dónde esconderme a mí misma. Tenía unas ganas de esfumarme como si nunca hubiese existido. Mi padre continuaba mirándome con esa cara y no sabía ni cómo reaccionar ni qué decirme. Por una parte estaba enfadado y por otra, estaba medio sonriente como si no supiera qué cara hacer. ¿Será que él tampoco piensa lo mismo que lo que la sociedad nos impone?Escribo esta carta a una chica del futuro que me podría contestar pero que posiblemente nunca podré leer su respuesta, porque no se puede ir a través del tiempo.
¿Las mujeres serán vistas de la misma manera que aquí en un futuro en Grecia y en otros lugares? ¿Se seguirá manteniendo este sistema patriarcal?¿Las chicas podrán acceder a la educación?¿Quién sabe?
POR AMAL

1 comentario:

  1. Felicidades por el premio, te lo mereces, pero hasta que no lo traduzcas no podré dar una opinión;)

    ResponderEliminar